La pandèmia causada per SARS-CoV-2 ha posat de rellevància la importància dels determinants socials en els processos de malaltia. Des dels serveis sanitaris s’han creat dispositius dirigits a protegir la població més vulnerable.
El Comitè d’Emergència Social (Consorci Sanitari de Barcelona), format per l’Òrgan Tècnic i liderat per treballadores socials sanitàries de diferents proveïdors de salut, va abordar les necessitats que feien referència a les dificultats de disponibilitat d’un allotjament segur on poder dur a terme adequadament l’aïllament en alguns grups de població.
El present treball descriu el perfil de pacients derivats a Hotel Salut des de l’Hospital del Mar des del març del 2020 al març del 2021, un total de 524 pacients.
Del total dels 524 pacients, el 74% provenien d’hospitalització i el 26% del servei d’urgències. L’edat mitjana era de 49,7 anys, 64,3% eren homes i el 5,5% no disposaven de targeta sanitària activa. Els països d’origen eren majoritàriament Espanya (33,6%), el Pakistan (16,2%), Bangladesh (6,3%) i Filipines (6,3%). Els motius pels quals no podien dur a terme l’aïllament eren per viure en pisos compartits (51,7%), amb familiars de risc (26,7%), en pisos de dimensions reduïdes (14,5%) i no tenir domicili (4,6%).
Per concloure, el dispositiu va assegurar l’aïllament per a aquelles persones ateses a l’hospital que no podien fer-lo al seu domicili. També es va reduir la saturació de l’hospital afavorint el drenatge dels pacients amb una clínica lleu i es van reduir els contagis comunitaris.