En l’àmbit educatiu, el Treball Social s’ha caracteritzat per una absència inconcebible de la seva figura professional o, en alguns casos, per la seva escassa participació. Resulta inqüestionable debatre que la presència del Treball Social en els sistemes educatius no aportaria múltiples beneficis als diferents agents implicats de la comunitat educativa (alumnat, familiars, professorat, personal administratiu i de serveis, institució, comunitat o administracions públiques amb les quals es relaciona).
L’inici del Treball Social i l’origen de les seves funcions en l’àmbit educatiu ha estat molt vinculat a les accions d’integració social de l’alumnat amb necessitats educatives especials, situació que posteriorment es legitimaria quan la professió s’incorpora entre els membres que componen els Equips d’Orientació Educativa. Malgrat aquesta posició estratègica de la professió, que vetlla per la inclusió de la diversitat de tot l’alumnat, la veritat és que encara són visibles les incalculables situacions de desavantatge que experimenta l’alumnat amb discapacitat.
Aquest article presenta el Programa UniverDI de la Universitat de Jaén, una experiència de formació universitària, en competències sociolaborals, per a joves amb discapacitat intel·lectual, que està dirigida per professionals del Treball Social. De la mateixa manera, es comparteix la pràctica professional en aquest àmbit educatiu, que s’ha caracteritzat per la incorporació i l’aplicació de les metodologies pròpies del Treball Social, en combinació amb les tècniques pedagògiques, els models d’atenció a la diversitat i les estratègies per fomentar una educació inclusiva.